Ble syk av støv i hønsehuset

 


Kyllingbonde Elsa Haukelid ble syk av miljøet i hønsehuset. Med riktig verneutstyr har hun fått en ny arbeidshverdag.

Med rolige skritt beveger kyllingbonde Elsa Haukelid seg langs veggen i hønsehuset for å sjekke at alle kyllingene har det bra. I dag er det først og fremst kyllingene sin helse som opptar henne mest, men slik har det ikke alltid vært. Etter at hun og mannen Gunleif Hakelid utvidet driften med nytt hønsehus i 2014, sa Elsa opp jobben for å for å bidra full tid på gården. Overgangen fra kontorjobb til fulltidsjobb som kyllingbonde kjentes godt på kroppen.

 

-          Jeg har astma, og da jeg begynte å jobbe fulltid på gården i 2014 merket jeg fort at dette var et arbeidsmiljø som ikke var sunt for meg. Jeg brukte P2-støvfilter filter som var vanlig den gang, men jeg ble raskt mye dårligere i astmaen.

 

Som bonde er Elsa langt fra alene om å oppleve luftveisproblemer. Bønder er blant de yrkene som opplever mest støveksponering. Svinebønder og hønsebønder er mest utsatt. Støvet gir plager som kløye i øynene, rennende nese, nysing og hosting. Opp mot 50 % av bønder har slike plager ved gitte arbeidsoppgaver. Støveksponering kan også gi langvarige plager som astma, allergi, kronisk bronkitt og kols. Hele ti prosent av norske bønder rammes av kronisk bronkitt og 14 prosent av husdyrprodusenter utvikler kols. Kronisk bronkitt kjennetegnes av økt slimproduksjon og hoste mens kols oppleves som å puste gjennom et sugerør resten av livet.

Åndedrettsvern ble løsningen

For Elsas del ble det viktig å finne en løsning som kunne ivareta helsa samtidig som hun kunne fortsette å jobbe på gården. Hun tok kontakt med Tenotec (nå SG Safety) som har spesialisert seg på åndedrettsvern. Etter litt prøving og uttesting falt valget på 2F vifte fra CleanAir med CA-2 hette. Åndedrettsvernet har P3 filter og en viftemotor på ryggen som blåser ren luft inn i hetten og sørger for støvfri pusteluft. Viften lades en gang i døgnet og varer hele arbeidsdagen.

 

-          Å bytte til et skikkelig åndedrettsvern har gjort hele forskjellen for meg. Jeg kunne aldri ha fortsatt å jobbe uten.

 

Etter å ha kjent forskjellen på egen helse, valgte Elsa å investere i hetter også til avløseren.

 

-          Jeg ville gjerne at også avløseren skulle ha et godt arbeidsmiljø. Selve viftemotoren koster jo en del i innkjøp. Derfor har vi en personlig hette hver til alle som jobber på gården, og så deler vi på viftemotoren siden vi ikke bruker den samtidig.

 

"Å bytte til et skikkelig åndedrettsvern har gjort hele forskjellen for meg. Jeg kunne aldri ha fortsatt å jobbe uten."

Kyllingbonde Elsa Haukelid med åndedretsvernet fra CleanAIR som har hjulpet henen til en bedre arbeidshverdag tross astma og støv.

Mange typer og valg

 

Det finnes mange typer masker og åndedrettsvern som gir ulik grad av beskyttelse. For arbeid i hønsehus og grisehus er det viktig å velge at åndedrettsvern som er merket med P3. Denne filtertypen filtrerer 99 % av støvet.

 

Dersom arbeidet varer mer enn en time, skal åndedrettsvernet i tillegg være vifteassistert. Det vil si at en batteridrevet viftemotor blåser luften inn i åndedrettsvernet. Dette gjør det lettere å puste, og gir et overtrykk i masken som hindrer lekkasje. Det finnes flere typer vifteassisterte åndedrettsvern med P3. Noen har viften plassert på hodet eller i nakken. Andre har viften plassert på et hoftebelte. Valg av system avhenger av både bruksområde, ergonomi og personlig preferanse.

 

-          Mange bønder velger åndedrettsvern basert på hva de har hørt at andre bruker. Jeg tror flere burde satt seg mere inn i alternativene som finnes og testet ut forskjellige løsninger.

 

Selv om Elsa har vært godt fornøyd med hoftebelte og hette i mange år, følger hun sitt eget råd, og har nå et helt nytt åndedrettsvern til utprøving. Hun har nylig tatt i bruk den helt nye halvmasken Synchro 11. Den helt nye halvmasken har en lydløs viftemotor som sitter på selve masken og som sviver kun i det hun trekker pusten.

 

-          Jeg er veldig spent på den nye masken. For å vite hvordan kyllingene har det er det viktig at jeg både ser og hører dem godt. En motorisert, stillegående maske som ikke dekker ørene er perfekt når jeg skal høre lyden i kyllingene.

Åndedrettsvern for arbeid i hønsehus: 

Under ser du åndedrettsvernet som Elsa har brukt i mange år samt Synchro-masken som hun nå tester ut:

© 2024 SG Safety AS. All Rights Reserved.