LUFTKVALITET OG LUFTANALYSE 


Det sier seg selv at god luftkvalitet er viktig der du jobber. For å sikre god helse skal luften ha en sammensetning som gjør den trygg å puste inn hele arbeidsdagen. Dårlig luft inneholder for mye av visse gasser, som karbonmonoksid, karbondioksid eller VOC. Alternativt kan det være for lite av for eksempel oksygen i omgivelsene.

Dårlig luftkvalitet på pusteluften kan føre til ubehag, hodepine og kvalme, og kan i verste fall få fatale konsekvenser. Det finnes føringer og grenseverdier for gassene som utgjør luften vi puster inn. Disse benyttes som utgangspunkt når vi analyserer luftkvaliteten i et rom, en kompressor eller i et fyllingsanlegg. 

INSTRUMENTER FOR LUFTANALYSE

Analysatorene har sensorer som registrerer mengden giftige gasser i luften, og har gjerne opptil 6 slike: O2, CO2, CO, VOC og oljedamp, LEL og H2S. I tillegg måles gjerne luftfuktighet og temperatur. Formålet med disse instrumentene er å varsle brukeren når vedkommende puster inn helseskadelig luft. På luftanalysatoren SafeGuard er det også mulig å sette opp automatisk nedstengning av et anlegg om luftkvaliteten er utilstrekkelig. Måling av luftkvalitet gjøres gjerne i et avgrenset område, som på et verksted, en fabrikk eller et verft.

Industrielle arbeidsplasser, medisinsk sektor og dykking er typiske steder vi ser behov for luftanalyser. Instrumentet overvåker luften i rommet ved vanlig (atmosfærisk) trykk. Alternativt kan analysatoren kobles direkte til kompressor eller pressluftflasker med opptil 10 bar. Ettersom forurensninger i luften konsentreres når man komprimerer luften i flasker er det ekstra viktig å ta nødvendige forholdsregler ved bruk av trykkluft som pusteluft.

KRAV TIL PUSTELUFT FRA FYLLINGSANLEGG

 

Når pusteluften kommer fra et fyllingsanlegg kan vi møte noen unike utfordringer med luftkvaliteten. Karbonmonoksid og karbondioksid kan for eksempel dannes ved overoppheting av kompressorolje. Smøremidler i kompressoren kan gi fra seg oljetåke eller oljedamp til trykkluften. Videre kan vann i trykkluften inneholde forurensning og mikroorganismer etter kondensering. Trykkluft er komprimert omgivelsesluft som kan inneholde all forurensning som kommer via luftinntaket. Se for deg at det står en dieseldrevet lastebil og sviver utenfor et ventilert kompressorrom. Da er veien kort til at luftinntaket drar inn og komprimerer forurensningene inn i pusteluftflaskene. Ren luft inn er et ufravikelig krav for ren luft ut. Les mer om krav til pusteluft fra fyllingsanlegg hos Arbeidstilsynet HER.

Dersom du bruker komprimert luft som pusteluft, er det krav om å foreta periodisk luftanalyse.

Ettersom forurensninger komprimeres i trykkluft er det essensielt at luften skal være så forurensningsfri som mulig. Sammensetningen av trykkluft bør være lik den som forekommer i ren uteluft. Strenge grenseverdier er fastsatt i Forskrift om tiltaks- og grenseverdier.

SG Safety tar utgangspunkt i 2 ulike regelverk: Arbeidstilsynets krav til pusteluft fra fyllingsanlegg (§ 5-5), og den europeiske standarden EN 12021. Vi går til enhver tid ut ifra den strengeste av disse i de tilfeller hvor verdiene ikke samsvarer.

Fra EN 12021 / Arbeidstilsynet:

  • 10 ppm karbonmonoksid (CO)
  • 500 ppm karbondioksid (CO2 )
  • Oljeinnhold skal ikke overskride 0,5 mg/m3
  • 35 mg/m3 vann for flaskebank og 25mg/m3 for alt over 70 bar
  • O2 -innholdet skal være 21,0 % +/– 0,5 %.
  • Luft og smak skal ikke være tilstede

 

For lavtrykksanlegg med trykk fra 0-16 bar, skal duggpunkt være -11 grader celsius. Dersom  omgivelsestemperatur er lavere enn -6 grader celcius, skal duggpunktet være -5 grader celcius lavere enn omgivelsestemperatur . Dette er for å hindre utvikling av mikroorganismer i anlegget. Høy fuktighet vil også forkorte filterets levetid.

HVA VI SER ETTER VED LUFTANALYSE

Karbonmonoksid

Karbonmonoksid er en fargeløs, luktfri og giftig gass som oppstår ved ufullstendig forbrenning. CO kan forekomme i alt fra telt hvor det grilles, til motorrom eller i fabrikker som bruker fossilt brennstoff. En CO-sensor vil gå i alarm dersom grenseverdiene overskrides. Du kan lese mer om karbonmonoksid HER.

Oksygen

Høyt oksygennivå øker brannfaren i et rom, og bør unngås. Likevel vil det i de fleste tilfeller være viktigere å påse at oksygennivået ikke blir for lavt. Dette er både vanligere og farligere, ettersom oksygenmangel kan føre til desorientering og død innen kort tid. Du kan lese mer om oksygen og oksygenmangel HER.

Karbondioksid

I dårlig ventilerte områder eller lukkede rom ser vi ofte forhøyede nivåer av CO2. Spesielt gjelder dette når et stort antall mennesker oppholder seg her. Pustevansker og redusert kognitiv funksjon er typiske symptomer på CO2-forgiftning. 

LEL - brennbare gasser

Brennbare gasser kan skape såpass farlige situasjoner at det ikke må utelukkes fra luftanalysen. På grunn av risikoen forbundet med disse gassene er sensorene kalibrert med god sikkerhetsmargin. Sensoren registrerer hvor langt i fra luftens eksplosjonsgrense man er. Ønsker du å lære mer om LEL og måling av brennbar gass kan du lese artikkelen vår HER.

VOC - flyktige organiske forbindelser

VOC er en samlebetegnelse på hydrokarboner som er helseskadelige ved innånding. Disse har fått økt oppmerksomhet de senere årene, og finnes i et utall produkter og prosesser. Vi finner VOC i alt fra oljeutvinningsprosesser til maling, duftlys og rengjøringsmidler. Les mer om VOC HER.

Hydrogensulfid

I gassmålingens verden er H2S det siste man ønsker å eksponeres for. Gassen er usynlig og smakløs, og lammer luktesansen i større konsentrasjoner. Det er en svært giftig gass som oppstår der hvor organisk materiale råtner uten at det er oksygen til stede. Derfor finner vi ofte H2S i lukkede rom: eksempelvis i gjødselkjellere, på fiskeoppdrettsanlegg og i oljeindustrien. Les mer om H2S HER.

Luftfuktighet og temperatur

Fuktighet og temperatur bør holdes innenfor visse intervaller for de ansattes komfort og helse. Høy luftfuktighet kan føre til soppdannelse, og påvirker blant annet levetiden på filtrene for åndedrettsvern. Temperatur og fuktighet må sees i sammenheng med andre faktorer for luftkvalitet for å gjøre en helhetlig vurdering av arbeidsmiljøet. 

VÅRE LØSNINGER

SG Safety bistår kunder med luftanalyse på lokasjon. Instrumentene vi bruker kan både leies og kjøpes, og vi har høykvalitets ressurser for opplæring i utstyret. 

 

Produkter

 

 

Tjenester

SG Safety utfører elektronisk analyse av pusteluftkvalitet fra trykkluftsanlegg, kompressorer og pressluftflasker. Vi sjekker at luftkvaliteten er i henhold til kravene i NS-EN 12021.

 

SG Safety - Trygghet i farlige omgivelser

© 2024 SG Safety AS. All Rights Reserved.