Stearinlys, peiskos og varme fra ovner er velkomne lyspunkter i de mørke vintermånedene. Lun innetemperatur er herlig når rimfrosten griper om vinduet. Dessverre er vinteren høysesong for boligbrann, mye grunnet økt bruk av varme- og lyskilder, som gir økt brannrisiko.
De fleste blir overrasket når de lærer at temperaturen i en stue kan gå fra 20 til 800 grader i løpet av 3-4 minutter hvis det begynner å brenne. Kombinerer vi dette med viten om at de fleste dødsulykker forårsaket av brann skjer på natten, kan vi ikke undervurdere konsekvensene av mangelfulle tiltak i hjemmet. En røykvarsler er din viktigste og enkleste livredder i boligen.
Vi har laget en kort liste over tiltak som skal hjelpe deg å sikre at brannforebyggingen hjemme holder en trygg og god standard.
Ved å jevnlig teste røykvarslerne, forsikrer du deg om at de reagerer raskt og pålitelig ved oppdagelse av røyk eller temperaturøkning. Anbefalinger for testing varierer fra månedlig til halvårlig. Moderne varslere er som oftest utstyrt med teknologi som gjør testing enkelt og smertefritt, så vi anbefaler heller en test for mye, enn en for lite. Avhengig av type brannalarm tester du via knapp på varsleren, via sentral/ hub eller via en app på mobilen. Se bruksanvisningen til produktet for fremgangsmåte for testing. For en enda sikrere måte å teste alarmen på, anbefaler vi røykspray, eller å tenne fyrstikk oppunder varsleren for å simulere røykutvikling.
Dersom du ikke ønsker at røykvarsleren skal gå i feilalarm i tide og utide, gjør du lurt i å rengjøre den en gang i blant. Legg det til på listen over gjøremål på vår- og høstrengjøringen, så slipper du å tenke mer over det. Varslerens deteksjonskammer kan tildekkes av støv - derfor anbefales det å forsiktig støvsuge varsleren fra utsiden. Bruk gjerne munnstykke med børste for ikke å forstyrre elektronikken i varsleren. Kan og blåse fra en liten avstand med trykkluft for å fjerne støvet.
Det finnes mange ulike brannalarmer, og avhengig av formål, kostnader og brukervennlighet er de utstyrt med ulik strømforsyning. I nyere boliger er det krav om at røykvarslere skal tilkobles strømnettet (minst 1 per etasje), mens andre røykvarslere kan være batteridrevne. I eldre boliger kan alle varslere være batteridrevne. Batteriene varierer fra AA til 3V til forseglede, 10-årige litiumbatterier. Vær klar over hva slags batterier dine røykvarslere bruker, og skift ut ved behov. I produktdatabladet står estimert levetid oppført. Ikke alle brannalarmer har batterier som kan byttes ut. I disse tilfellene skal batteriet vare i 10 år, som er anbefalt levetid for røykvarsleren. De fleste varslere avgir jevnlige pipelyder i dagene før batteriet går tomt.
Ikke alle tenker over hvor brannalarmene bør plasseres, eller hvor mange de bør ha. Dette er hensyn som kan være av stor betydning. En lukket soveromsdør er en betydelig lyddemper for en alarm som går nederst i gangen. I andre tilfeller kan det å velge temperaturvarsler fremfor røykvarsler være en smart valg. Du kan lese om plassering, antall, type varsler og mer i vår guide til valg av brannalarm under.
Hva gjør du dersom det faktisk begynner å brenne? Er hele familien informert om planene?
Bestem en møteplass utenfor boligen hvor alle skal stille opp dersom brannalarmen går. Alle skal kjenne til oppmøtestedet. Dersom det er små barn eller kjæledyr i husholdningen skal det avklares hvilke voksne som tar seg av hvilke små. Ved brann er det 3 ting å tenke på - VARSLE, REDDE, SLUKKE.
Alle i husholdningen skal varsles. Alle skal reddes ut av boligen, til avtalt møteplass. Slukking med brannslukker skal gjøres som ledd i å redde mennesker og dyr, ikke for å slukke en større brann. Vi anbefaler å ha en brannslukker på hovedsoverommet, slik at du kan slukke deg vei ut av boligen ved brann.
SG Safety fører et stort utvalg av brannalarmer fra ledende leverandører. Se kategoriene under, eller ta kontakt med oss ved interesse eller spørsmål!